Ravenmania: Znaczenie cukru w cukrzycy | Sugar in diabetics diet

7 mar 2017

Znaczenie cukru w cukrzycy | Sugar in diabetics diet


[PL]
Już niedługo miną dwa miesiące od momentu zdiagnozowania u mnie cukrzycy typu pierwszego. Nie jest to powalająco długi staż funkcjonowania z tym schorzeniem, jednakże ostatnie tygodnie przyniosły wiele cennych doświadczeń. W krótkim okresie musiałam przyswoić tak ogromną ilość wiedzy, dotyczącej tej choroby, że teraz mogłabym zagiąć niejednego lekarza. ;) Oczywiście nie jest to do końca prawdą, choć moja świadomość dotycząca cukrzycy znacznie wzrosła. Z każdym dniem poznaję ją na nowo, każdego dnia coś innego mnie zmartwi czy zaskoczy. A ja usiłuję sobie wszystkie te błędy wybaczyć i wytłumaczyć.
Dlatego właśnie dziś będę Waszym nauczycielem i na podstawie własnych błędnych przekonań obalę jeden z najpopularniejszych mitów, który utrwalił się w społeczeństwie.


[ENG]
It's been almost two months since I was diagnosed with type one diabetes. Of course it's not really long time but the last couple of weeks gives me a lot of experience. In this short period of time I must learn a lot of (sometimes life-saving) information about this disease but this still surprises me anyway. Every day brings valuable piece of knowlenge which is very useful. That's why I decided to be your teacher and make you more aware of life with this ilness because majority of people missunderstand the consequences and constraints which diabetics deal with on the daily baises.


"Jadłaś za dużo cukru i to pewnie dlatego masz cukrzycę!"
"You've eaten too much sugar, that's why you have diabetes!"



[PL]
Z przykrością muszę przyznać, iż usłyszałam taką bzdurę nie raz i zapewne jeszcze nie raz ją usłyszę. Mnie osobiście aż tak bardzo to nie denerwuje, aczkolwiek jeśli takowe zdanie padnie w rozmowie mogę łatwo ocenić, jaki jest poziom wiedzy (a właściwie jej brak) u danego człowieka. Wydaje mi się, że to przekonanie swoje źródło wzięło od samej mylącej nazwy choroby; ktoś słyszy słowo "cukrzyca" i pojawia mu się przed oczami obraz otyłej osoby, opychającej się słodyczami wszelkiej maści. Przyczyny rozwoju tego schorzenia są jednak zupełnie niezależne od ilości spożywanego, czystego cukru, chociaż dieta prowadzona niewłaściwie (przez lata!) jest głównym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu drugiego. Ale o tym kiedy indziej.

[ENG]
Unfortunately I must admit that I heard such lie many times. I wouldn't get angry if someone say something like this, but after hearing such sentence in the conversation I can quickly figure out this person's level of awarness. I guess people think in these terms because of misunderstanding the name of the illness - in polish language it's strongly connected with meaning of word "sugar". But the reasons are compeletely different, however eating a lot of junk, processed food high in fat and preservatives is the main cause of progression diabetes type two. And this is completely different disease.

[PL]
Choroba swoją nazwę zawdzięcza podwyższonemu stężeniu glukozy we krwi, które jest wynikiem upośledzonego wydzielania insuliny lub całkowitego jej braku. Każdy pokarm jaki zjemy, niezależnie czy będzie to baton, czy kromka ciemnego pieczywa - zostanie przetworzony na glukozę. Proces ten może zachodzić w organizmie gwałtownie, kiedy zjemy coś bogatego w węglowodany proste, lub powoli i stopniowo w przypadku spożycia węglowodanów złożonych. Właśnie na tym opiera się cała filozofia IG produktów spożywczych, o jakiej zapewne nie raz słyszeliście, jeśli staraliście się odżywiać w zdrowy sposób. Diabetyk musi wziąć sobie te nauki do serca, jeśli chce uniknąć niekiedy bardzo trudnych do opanowania wahań stężenia glukozy we krwi. 

[ENG]
Diabetes is caused by lack of insuline or too small production of this hormone. If this process don't work quite well in our body, no matter what we eat (it could be chocolate bar or one slice of bread) will boost glucese levels up high. This process might be really violent or slowly and under control. This is exactly how the whole IG philosophy works. Diabetics should follow these strict rules if they want to avoid violent changes of glucose in blood.


Indeks powyżej 55 uważa się za wysoki, a produkty z tej grupy nie są zalecane dla cukrzyków.

[PL]
Nie oznacza to jednak, że osoby chore powinny całkowicie wyeliminować cukry proste ze swojej diety. Niekiedy przysłowiowa kostka cukru może dosłownie uratować nam życie. Otóż gdy stężenie glukozy we krwi spada znacznie poniżej normy, (co nie zdarza się u osób zdrowych) mamy do czynienia z ciężką hipoglikemią, która może spowodować utratę przytomności, śpiączkę, a nawet śmierć.
Nie chcę rozwodzić się w tym poście na temat hipo, bo wyszedłby on nieprzyzwoicie długi. Zachowajmy ten temat do omówienia na przyszłość... a teraz nacieszmy oczy słodkościami stworzonymi z myślą o diabetykach. ;)

Moją obsesją jest czekolada deserowa z kawałkami ziaren kawy z firmy"Torras"
[ENG]
Of course it doesn't mean that diabetics can't eat simple sugars at all. Sometimes small cube of sugar may save our life if glucose levels drop too low (which never happens to healthy people). This condition is called hypoglycemia and is deadly dangerous. But it's topic for another post so... let's enjoy watching some sweets for diabetics. :)

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis rozwiał wszelkie wątpliwości co do cukru (a właściwie węglowodanów prostych) w diecie diabetyka. Udostępnijcie go dalej, lub napiszcie w komentarzach czy spotkaliście się jeszcze z jakimiś mitami dotyczącymi cukrzycy.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajnie , że poruszyłaś tak ważny temat :) moja koleżanka choruję na cukrzece również stopnia 1 i miała wiele przykrości od znajomych w szkole :( zaraz podeśle jej twój post :) Gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało jest osób poruszających takie tematy. Ja lubię takie czytać w szczególności jeśli są na własnym doświadczeniu. Większość osób w dzisiejszych czasach lubi oceniać, krytykować. Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze co mi się ciśnie na usta (a dokładniej to żeby napisać :)) to jedne, wielkie WOW! Mało kto porusza taki temat i tak dobrze go opisuje. Otwarłaś bardziej moje oczy na cukrzyków. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawo za Artykuł

    OdpowiedzUsuń